
سانترال ، یکی از نام هایی که حتما بارها درحوزه برقراری ارتباطات به گوشتان خورده سیستم سانترال است.
از آنجایی که امروزه اغلب شرکتها در تلاش هستند تا ارتباطی قوی با مشتریان خود داشته باشند
استفاده از سانترال برای آنها به یکی از ضروریتهای اصلی کار تبدیل شده است.
به عبارتی سادهتر بهتر است بگوییم که بدون سانترال برقراری یک ارتباط با کیفیت تلفنی با مشتریها امکانپذیر نخواهد بود.
چرا که این سیستم مثل یک شبکه مخابراتی سبب ساماندهی خطوط تلفن در مکانهای بزرگ و پیچیده مثل شرکتها میگردد.
در صورتی که احساس میکنید خطوط تلفن شرکت یا مجموعه مورد نظر شما نیز به یک ساماندهی جدی نیاز دارد در این مقاله همراه ما باشید
تا شما را با سانترال و هر آنچه که نیاز است قبل از خرید و نصب در مورد آن بدانید آشنا کنیم.
منظور از سیستم سانترال چیست؟
سیستم سانترال در حقیقت نوعی تلفن مرکزی میباشد که مجموعهای از تجهیزات مخابراتی را به صورت یکجا برای کاربران فراهم میکند.
در نتیجه بدون دشواری امکان نصب و راه اندازی آن برای شرکتها با ادارههای بزرگ و مکانهایی که نیاز به سیمکشیهای پیچیده تلفن است میسر میگردد.
اگر بخواهیم سانترال را در یک جمله تعریف کنیم باید بگوییم که این سیستم خطوط شهری را به داخلی مورد نیاز و اپراتورهای مورد نظر مشتریان وصل میکند.
در نتیجه برقراری ارتباط بین اپراتورها و مشتریان بدون دشواری و با سرعت عمل بالا انجام میشود.
ناگفته نماند که تبدیل خطوط شهری به خطوط داخلی تنها مزیت و کاربرد سیستمهای سانترال نیست. بلکه کاربران میتوانند از آن برای اهداف گوناگون دیگری نیز بهره ببرند. از جمله مهمترین این موارد عبارتند از:
- کنترل تمامی تماسها اعم از ورودی و خروجی
- تسهیل برقراری ارتباط بین اپراتور و مشتری
- صرفه جویی در هزینههای تماس به دلیل رایگان شدن تماسهای دورن شبکهای
- امکان مدیریت و کنترل اپراتورها و نحوه پاسخگویی آنها به مشتریان
- برخورداری از اپراتورهای گویا برای راهنمایی بیشتر مشتریان
امروزه از نظر کیفیت و قدمت محصولات سانترال پاناسونیک بیشتر از هر محصول دیگری شناخته میشوند. به طوری که در بین عموم مردم پاناسونیک نام جدایی ناپذیر از سیستمهای سانترال است.

آشنایی با دستگاه سانترال و انواع آن
برای اینکه بتوانید مجموعهای را مجهز به سیستم سانترال کنید باید دستگاه مربوطه را قبل از هر کاری تهیه کنید.
این بخش با نام باکس سانترال نیز شناخته میشود.
وظیفه دستگاه سانترال به این صورت است که خطوط شهری را به عنوان ورودی دریافت و سپس آنها را به صورت داخلیها به اپراتورها میدهد.
از آنجایی که سانترال پاناسونیک در بازار رواج بسیار زیادی دارد اغلب مردم این دستگاه را با نام سانترال آن یعنی PBX مینامند.
وظیفه دستگاه سانترال انجام تنظیمات مربوط به اپراتور گویا، کالری آیدی، وصل شدن اپراتورها به خط شهری و غیره است.
پس میتوان ادعا کرد که بدون دستگاه مربوطه امکان برخورداری از مزایای سانترال به هیچ وجه ممکن نخواهد بود.
در حال حاضر انواع مختلفی از دستگاه سانترال در بازار موجود هستند.
در ادامه به معرفی و بررسی هر کدام از انواع دستگاه سانترال پرداختهایم
-
سانترال پاناسونیک KX-TES824 ۱۷.۵۰۰.۰۰۰تومان
-
سانترال پاناسونیک KX-NS500 ۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰تومان
-
سانترال پاناسونیک KX-TDA100 تماس بگیرید
-
دستگاه سانترال کم ظرفیت
برای مجموعههای کوچک که نیازی به پیچیدگی بسیار بالا در بخش برقراری تماسهای تلفنی نیست
از سانترالهای کم ظرفیت استفاده میشود.
در حال حاضر باکیفیتترین و شناخته شدهترین برند دستگاه سانترال کم ظرفیت مدل KX-TES824
از محصولات شرکت پاناسونیک است. این دستگاه از ۳ خط شهری و ۸ خط داخلی ساخته شده است
که با یکسری ترفندها نظیر تهیه کارتهای توسعه میتوان ظرفیتهای مذکور را افزایش داد.
به طوری که کاربران میتوانند از آن برای ایجاد ۸ خط شهری و ۲۴ خط داخلی نیز استفاده کنند.
برند نامبرده شده از دستگاه سانترال کم ظرفیت طوری طراحی شده که
دو نوع خروجی آنالوگ و هیبریدی در آن تعبیه شده است.
علاوه بر آن کاربران میتوانند از کارت دیزا با هدف فعال کردن اپراتورهای گویا استفاده کنند.
اپراتور گویا در حقیقت نقش یک منشی را در سیستم تلفنی شرکت شما ایفا میکند.
با این تفاوت که به صورت اتوماتیک ارتباطها را برقرار کرده و هزینههای تلفن را با داشتن سرعت عمل بالا کاهش میدهد.
همچنین استفاده از اپراتور گویا سبب میشود تا شما به یک ساماندهی بیعیب و نقضی در خطوط تلفن دست پیدا کنید.
از دیگر مزایای آن میتوان به عدم اشغال شدن خطوط اشاره کرد.
به این صورت که حتی اگر مشتری پشت خط باشد تلفن گویا پاسخدهی را انجام داده
و اطلاعات لازم از قبیل اینکه شما چندمین نفر در خط انتظار هستید مطلع میکند.

- دستگاه سانترال پر ظرفیت
در شرکتهای گسترده و بزرگ با هدف ایجاد ارتباطهای تلفنی بین مشتری و اپراتور باید از دستگاههای سانترال پر ظرفیت استفاده کرد. این دستگاهها امکان دریافت خطوط شهری در تعداد بالایی را داشته و در نتیجه توانایی تبدیل آنها به خطوط داخل شبکه در شرکت را دارند. با توجه به محبوبیت بالای این دستگاه شاهد ورود انواع مختلفی از آنها در برندها و مدلها گوناگون به بازار هستیم. در این دستگاهها نیز شرکت پاناسونیک یکی از بهترینهای بازار بوده و خریدارانی که به کیفیت و برند اهمیت بالایی میدهند به سراغ دستگاه سانترال پرظرفیت پاناسونیک میروند. البته برند پاناسونیک در سانترالهای پرظرفیت بر خلاف سانترال کم ظرفیت انواع مدلهای گوناگونی را به بازار عرضه کرده است. چند مورد از شناختهشدهترین و بهترین این مدلها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- KX-TDE600
- KX-TDE620
- KX-TDA100
- KX-TDE200
- KX-NS1000
- KX-NS520
- KX-TDA200
- KX-TDE100

دستگاه سانترال پر ظرفیت آنالوگ
دستگاههای سانترال پر ظرفیت خود در دو گروه دیگر قرار میگیرند. گروه اول سانترال پر ظرفیت آنالوگ نام دارند. دستگاههای آنالوگ از لحاظ قیمتی کمی ارزانتر بوده و بدون هیچ واسطهای به خطوط شهری متصل میگردند. از دیگر ویژگیهای بارز دستگاههای آنالوگ میتوان به استفاده از کابلهای متعدد در برقراری ارتباط و مراحل نصب اشاره کرد. به همین دلیل هزینه و ملزومات مورد نیاز آن برای مصب و راه آندازی کمی بالا خواهد بود. در بازار دستگاه سانترال پر ظرفیت آنالوگ را با نام باکس سخت افزاری نیز میشناسند. در بین مدلهای مذکور تمامی مدلهایی که با کد TDA عنوان شدهاند جز سانترالهای آنالوگ هستند.
دستگاه سانترال پر ظرفیت تحت شبکه
از دیگر انواع دستگاه سانترال پرظرفیت میتوان به نوع تحت شبکه آن اشاره کرد. این نوع از دستگاهها بر پایه شبکههای کامپیوتری و اینترنتی طراحی شده و مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین در این نوع از سیستمهای سانترال دیگر نیازی به به کارگیری خطوط سنتی مخابراتی نیست. چرا که به کمک خطهای سیپ ترانک فعالیت میکنند. همچنین اتصالاتی که در سیستمهای تحت شبکه برقرار میشوند به کمک کابل شبکه و ip کار خود را انجام میدهند. بنابراین دیگر نیازی به دستگاههای سخت افزاری نبوده و به کمک نرمافزار میتوان اقدامات لازم را انجام داد. همین موضوع سبب شده تا برخی از کاربران از آن به عنوان دستگاه سانترال نرمافزاری نیز یاد کنند.
در بین مدلهای مذکور که در بخش انواع سیستمهای سانترال پر ظرفیت عنوان کردیم، مدلهایی که با TDE و NS نامگذاری میشوند جز دستگاههای پر ظرفیت تحت شبکه از برند پاناسونیک هستند. در سالهای اخیر استفاده از این مدلها محبوبیت بسیار بالایی در بین کاربران پیدا کرده است. نکته مهم دیگر که در این خصوص باید بدانید استفاده از فناوری ویپ (انتقال صدا از طریق اینترنت) در انتقال صدا حین مکالمه در سیستمهای تحت شبکه است.
-
کنسول پاناسونیک KX-DT390 تماس بگیرید
-
کارت سانترال پاناسونیک KX-NS0112X تماس بگیرید
-
تلفن سانترال پاناسونیک مدل KX-AT7730X ۲.۵۰۰.۰۰۰تومان
طریقه نصب سیستم سانترال
نصب و راه اندازی سیستم سانترال نیاز به مهارت و تجربه کافی در این زمینه دارد. بنابراین توصیه میشود برای انجام اصولی کار حتما از افراد کاربلد و متخصص در این زمینه کمک گرفته شود. اولین و مهمترین بخش کار در نصب سانترال مربوط به تعیین مکان مناسب برای نصب دستگاه اصلی است. به این صورت که افراد با تجربه باید شرایط شرکت یا هر مکان دیگری که قصد راه اندازی سیستم سانترال را دارند مورد ارزیابی قرار داده و در نهایت با انتخاب مکان مناسب کارهای نصب را انجام و تنظیمات مربوطه را انجام دهند. پارامتر مناسب برای نصب سیستم سانترال قرار دادن آن در مکانی است که از لحاظ مسافت در فاصله مناسبی از اتاقها و اپراتورها قرار بگیرد. بنابراین کیفیت ارتباط بهتر بوده و هزینههای مربوط به سیمکشی نیز تا حد زیادی کم میشود.
نکته مهم دیگری که توصیه میشود در انتخاب مکان مناسب برای نصب دستگاه سانترال مود توجه قرار بگیرد، استفاده از دیوار و یا هر مکان دیگری بالاتر از سطح زمین است. بنابراین دستگاه شما از مشکلاتی مثل وارد شدن ضربه یا نفوذ آب و گرد و غبار و موارد دیگری از این قبیل در امان خواهد ماند.
پس از اینکه باکس سانترال شما در بهترین موقعیت قرار داده شد باید برای وارد کردن خطوط شهری و جداسازیهای لازم برای تخصیص خط تلفن برای هر اپراتور به صورت جداگانه را انجام دهید. این کار نیاز به دقت و دانش کافی در مورد دستگاههای سانترال دارد. تجهزات مورد نیاز برای این منظور کابل در متراژ مورد نیاز بسته به مسافت داخلیها و بزرگی شرکت است. توجه داشته باشید که کوچکترین بیدقتی میتواند سبب افزایش پیچیدگی کار و بیشتر شدن هزینههای مربوط به نصب گردند. پس هرگز بدون کسب اطلاعات لازم و کمک گرفتن از افراد کاربلد در این حوزه با هدف نصب سیستم سانترال دست به کار نشوید.
طریقه راه اندازی سیستم سانترال
توجه داشته باشید که برای برقراری ارتباطات مورد نیاز شما نیاز به انجام دو مرحله اصلی خواهید داشت. مرحله اول مربوط به کارهای نصب دستگاه در مکان مورد نیاز و انجام سیمکشیها است. مرحله دوم که از اهمیت بالایی برخوردار است مربوط به راهاندازی سیستم سانترال از طریق انجام تنظیمات نرمافزاری میباشد. تنظیمات نرمافزاری خود به دو صورت انجام میگیرند. در ادامه به بررسی هر دو روش پرداختهایم:
انجام تنظیمات نرمافزاری سانترال توسط تلفن
در روش اول از یک تلفن مناسب متناسب با مدل دستگاه سانترال استفاده میکنند. به این صورت که تلفن به یکی از خروجیهای دستگاه متصل میگردد. معمولا خروجی جک ۰۱ را برای این منظور انتخاب میکنند. سپس تنظیمات مربوطه را به کمک این تلفن انجام میدهند. برای اینکه تنظیمات نرمافزاری بدون پیچیدگی و با سرعت کافی انجام شود توصیه میکنند که در سانترالهای کم ظرفیت از روش تلفن استفاده شود.
انجام تنظیمات نرمافزاری سانترال توسط رایانه
در روش بعدی با هدف انجام تنظیمات نرمافزاری سانترال از رایانه کمک میگیرند. به این صورت که در سیستم سانترال آنالوگ از کابل USB و در سیستم سانترال تحت شبکه از کابل LAN برای این منظور کمک گرفته میشود. یعنی یک طرف این کابلها به دستگاه سانترال و یک سوی دیگر آن به رایانه وارد میشود. برای شروع کار با هدف انجام تنظیمات باید نرمافزاری به نام UPCMC به کامپیوتر نصب شود. معمولا تنظیمات نرمافزاری سانترالهای پرظرفیت را از طریق رایانه انجام میدهند.
اکنون که با روشهای انجام تنظیمات نرمافزاری آشنا شدید نوبت به انواع تنظیمات مورد نیاز برای این منظور میرسد. از جمله تنظیمات ضروری که باید توسط متخصص بر روی دستگاه سانترال انجام شود میتوان به کدگذاری و فعال سازی اپراتورهای، اختصاص دادن داخلی به هر کارمند به صورت جداگانه، فراهم کردن فرصت دسترسی به خطوط شهری، تنظیمات مربوط به تاریخ و ساعت، تغییر نوع زنگ تلفن با توجه به داخلی ها و ساعات شبانه روز، راه اندازی کالر آیدی و … اشاره کرد.
تنها توصیهای که در این خصوص میتوان کرد این است که هرگز خودتان اقدام به انجام تنظیمات دستگاه سانترال نکنید. چرا که کوچکترین اشتباه میتواند سبب به هم ریخته شدن تنظیمات دیگر شده و شما را وارد دردسرهای بزرگتر کند.

راهاندازی و تنظیم تلفن سیستم سانترال
بعد از اینکه دستگاه سانترال در مکانی مناسب نصب گردید و تنظیمات نرمافزاری مربوطه انجام شد نوبت به راهاندازی و تنظیم خطوط داخلی تلفن میرسد. نیاز به یادآوری نیست که قصد افراد از به کارگیری سیستم سانترال فراهم کردن امکان دسترسی همه کارکنان یک مجموعه به خطوط تلفن شهری است. به همین دلیل یک خط داخلی با قابلیت وصل شدن به خط تلفن شهری را در اختیار هر اپراتور قرار میدهند. البته برخورداری از این امکان نیاز به پرداخت هزینه اضافی برای خرید تلفن سانترال را خواهید داشت.
تلفن سانترال
تلفن سانترال نوعی دستگاه شبیه به تلفنهای معمولی است که همه شما بارها در منزل، محل کار و … با آنها سر و کار داشتهاید. اما از نظر کارکرد تفاوت بسیاری با تلفنهای معمولی دارد. این تلفنها به منظور برقراری اتصال با خط شهری به یک خروجی جانبی نیاز دارند. بنابراین امکان وصل کردن آنها به صورت مستقیم به خط تلفن شهری وجود ندارد. معمولا در دستگاههای سانترال چندین خروجی (خروجی آنالوگ، خروجی هایبرید، خروجی دیجیتال) برای این منظور تعبیه شده است. اکنون نصاب باید با توجه به مدل دستگاه از یکی از این خروجیها استفاده کند. در زیر نحوه نصب و استفاده از انواع تلفنهای سانترال بررسی شدهاند:
نحوه نصب تلفن سانترال آنالوگ
همان طور که گفته شد تلفنهای سانترال نیز دارای انواع مختلفی اعم از آنالوگ و دیجیتالی هستند. تلفنهای سانترال آنالوگ سادهترین نوع تلفنهای موجود در این حوزه بوده و در حقیقت همان تلفنهای مورد استفاده در منازل میباشند. پس اگر دستگاه سانترال شما دارای خروجی آنالوگ باشد میتوانید تلفنهای معمولی خود را به آنها وصل کنید. ناگفته نماند که چنین ویژگی فقط در دستگاههای سانترال کم ظرفیت وجود دارد.
نحوه نصب تلفن سانترال هایبرید
نوع دیگری از انواع تلفنهای سانترال با نام هایبریدی در بازار موجود بوده و تفاوت اساسی با تلفنهای آنالوگ دارند. این تلفنها دارای دو خروجی هستند که یکی از این خروجیها مربوط به دیتاها و دیگری مربوط به انتقال صدا میباشد. تمامی دستگاههای سانترال کم ظرفیت و پرظرفیت امکان اتصال به این نوع تلفنها را دارند.
- نحوه نصب تلفن سانترال دیجیتال
سومین مورد از انواع تلفنهای سانترال، تلفنهای دیجیتالی نام دارند. این تلفنها از لحاظ ظاهری شباهت بسیار زیادی به تلفنهای هایبرید دارند. تنها تفاوت آنها در طریقه اتصال و به کارگیری آنها است. به این صورت که تلفن دیجیتال توسط یک کابل به دستگاه اصلی سانترال وصل میشود. در صورتی که در تلفنهای هایبرید نیاز به دو سیک برای انتقال اطلاعات وجود دارد.
نحوه نصب تلفن سانترال تحت شبکه
آخرین مورد از انواع تلفنهای سانترال که در این مقاله قصد معرفی آن را داریم با نام تلفنهای تحت شبکه در بازار شناخته میشوند. تنها مورد استفاده از این تلفنها در دستگاههای سانترال تحت شبکه است. بنابراین امکان به کارگیری آنها در دیگر مراکز تلفن امکانپذیر نخواهد بود. در این تلفنها انتقال صدا به کمک فناوری ویپ انتقال داده میشود.
اکنون که با انواع تلفنهای سانترال موجود در بازار آشنا شدید توصیه میکنیم حتما در خرید خود به نوع دستگاه سانترال توجه داشته باشید. چرا که تلفن و سیستم سانترال باید متناسب با یکدیگر باشند و در غیر این صورت امکان استفاده از آنها ممکن نخواهد بود.
طریقه انجام کابلکشی در راهاندازی سیستم سانترال
آخرین و البته یکی از مهمترین بخشهای کار در حین نصب و راهاندازی سیستم سانترال مربوط به کارهای کابلکشی است. در حین کابل کشی خطوط تلفن شهری وارد دستگاه سانترال میگردد. از طرفی دیگر خطوط داخلی نیز از دستگاه خارج شده و به اتاقهای مورد نظر برده میشوند. بنابراین هر اپراتور میتواند داخلی اختصاصی خود را داشته باشد. از آنجایی که خرید سیم جز تجهیزات هزینه بر در نصب سیستمهای سانترال است توصیه میشود تا در انجام کابلکشی و انتخاب مسیر درست نهایت دقت را داشته باشید. هر چه قدر که سیمکشیهای شما به صورت ساده و از کوتاهترین مسیرها انجام شوند هزینه نهایی کار تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
با رعایت تمامی مراحل گفته شده در بالا اعم از خرید یک دستگاه سانترال مناسب، نصب، انجام تنظیمات مربوط به نرم افزار و سیم کشیهای مربوط به آن شما میتوانید ارتباطی قوی بین کارمندان و مشتریان خود ایجاد کرده و یک کسب و کار بیعیب و نقصی را آغاز کنید.


نکات کلیدی در خرید دستگاه سانترال
خرید مدل مناسب و کمک گرفتن از افراد متخصص در حوزه نصب و راهاندازی سیستم سانترال تنها یک بخش از کار است. لذا افراد باید با یک سری نکات کلیدی بعد از اتمام کار و حین استفاده از فناوری که تهیه کردهاند آشنا باشند. توجه داشته باشید برای اینکه دستگاه سانترال شما طول عمر بالایی داشته و دچار خرابیهای پی در پی نشود تهیه برند و مدل معتبر از اهمیت بالایی برخوردار است. اما علاوه بر این موضوع طریقه نگهداری مناسب نیز بیتاثیر نخواهد بود. به عنوان مثال توصیه میشود دارندگان سانترال از قرار گرفتن دستگاه و باکس اصلی در معرض شرایط آب و هوایی و نفوذ آب، رطوبت یا گرد و خاک به درون دستگاه خودداری کنند. از جمله شایعترین مشکلات دستگاههای سانترال میتوان به خرابی پاور، نفوذ آب و رطوبت به درون آن و خراب شدن کارتهای شهری یا داخلی اشاره کرد. خوشبختانه تمامی این موارد قابل تعمیر بوده و شما میتوانید با کمک گرفتن از تکنیسینهای مربوطه مشکل را در کمترین زمان حل کنید.
از دیگر مشکلات مربوط به خرابی دستگاههای سانترال میتوان به اختلالات نرمافزاری اشاره کرد. این مشکل رایج بوده و هیچ گونه آسیبی به دستگاه وارد نمیکند. تنها کار مورد نیاز برای حل این مشکل تماس گرفتن با نصاب و انجام تنظیمات مجدد توسط او است.
در برخی از مواقع دیده شده که دستگاه سانترال سالم است اما به دلیل خرابی که در تلف سانترال رخ داده اختلالاتی پیش آمده است. از جمله مشکلات ناشی از خرابی تلفن میتوان به نوسانات برق و سوختگی قطعات، تماس با آب، خرابی در کی پد، ایراد در صفحه نمایش و اختلالاتی مانند نویز یا خش خش در صدا اشاره کرد. هیچ کدام از خرابیها و ایرادهای مذکور جای نگرانی نداشته و تنها با چند ترفند ساده و تعمیرات کوچک قابل حل هستند. اگر کیفیت کار برای شما اهمیت بالایی دارد و دوست دارید دستگاه سانترال طول عمر بالایی داشته باشد پیشنهاد میکنیم هرگز کیفیت را فدای قیمت نکرده و در همان وهله اول دستگاه مناسب و باکیفیتی را خریداری کنید.
نتیجهگیری
در این قسمت سعی کردیم تا هر آنچه که در مورد سیستم سانترال و مراحل نصب و راهاندازی آن نیاز است را بدانید . و به این نتیجه برسید که استفاده از سیستم سانترال برای شرکتها یا موسسههای بزرگی که مدام در حال برقراری ارتباط و تماس با مشتریان خود هستند امری ضروری است. چرا که فناوری سانترال سبب میشود تا ارتباطات با کمترین هزینه و بدون اتلاف وقت انجام گیرند.
نکته مهم دیگری که توجه به آن از اهمیت بالایی برخوردار است، دقت در نوع دستگاه سانترال برای خرید است. کارشناس مربوطه باید قبل از اقدام به هر کاری، محیطی که قصد راهاندازی سیستم سانترال را در آنجا دارید مورد بررسی قرار دهد. سپس با تهیه مدل مناسب کارهای مربوط به نصب و سیمکشی انجام شود. دقت کنید که برای نصب ، شناخت و آشنایی با کدها کافی نیست و داشتن تخصص و تجربه بالا شرط اصلی برای نصب درست سانترال است .